Genel Duyurular
27.02.2017

2017- 2018 Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği

 

Erasmus+2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İLANI

 

İLAN TARİHİ: 15/02/2017 

SON BAŞVURU TARİHİ: 03/04/2017 

Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe belirlenene kadar, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse dahi yukarıdaki koşul sağlanıncaya değin adaydır. 

Erasmus + Programı kapsamında 2017-2018 Akademik Yılı Öğrenci Öğrenim Hareketliliği çerçevesinde üniversitemizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimize duyurulmak üzere hazırlanan ilan metni aşağıda sunulmuştur.

Birimlerimizden hareketliliğe katılmak isteyen öğrenciler, kendi birimlerine ait anlaşmalara başvuruda bulunabileceklerdir. 2017-2018 döneminde geçerli olacak anlaşmalara, http://www.thk.edu.tr/uploadedfiles/thk.edu.tr/ErasmusAnlasmalari(15-02-16).pdf adresinden erişilebilir.

BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER 

1-      Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formu https://erasmus.thk.edu.tr sayfasından indirilecek
2-      Not Dökümü (Transkript)
3-      Yabancı Dil Sınav Sonuç Belgesi (23/03/2016 tarihinde saat 10:00’da THKÜ Yabancı Diller Bölümü tarafından düzenlenecek TOEFL ITP sınav sonucu) ​

Erasmus + Öğrenim Hareketliliği ilanına başvuracak tüm öğrencilerin THKÜ tarafından düzenlenecek TOEFL ITP sınavına katılımı zorunludur. Sınav ücretsizdir.

ÖNEMLİ NOT: Tüm belge ve bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak teslim edilmelidir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.

GENEL HÜKÜMLER

Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim kurumunun Erasmus değişimi yapmak üzere var olan ikili anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirilir.

Faaliyet, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin öğreniminin bir bölümünü ikili anlaşma ile ortak olunan yurtdışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir. Faaliyet süresi aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ila 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Yararlanıcılar, Erasmus hareketlilik sürelerini hibesiz uzatmak istemeleri durumunda bu talepleri kabul edilir ve tüm Erasmus kurallarının uygulanması şartı ile öğrencinin hibesiz olarak kalmasına izin verilir.

Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. Birinci sınıfta okurken başvurularak, ikinci sınıftayken hareketlilikten yararlanılabilir.

Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı (en az bir yarıyıllık ders yükü bulunan) öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yurtdışında yapmak üzere bir yarıyıl için 30, bir tam akademik yıl için 60 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır, başarısız olunan krediler bir sonraki akademik yıl içerisinde tekrar edilir.

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ İÇİN GEREKEN ASGARİ ŞARTLAR 

Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:

· Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
· Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak

​Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır:

· Öğrencinin üniversite bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) örgün bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması

​· Birinci kademe (ön lisans, lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.20/4.00 olması

· İkinci (yüksek lisans) ve üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının asgari 2.5/4 ya da 75/100 olması

· Yeterli sayıda AKTS (ECTS) kredi yükü olması, – Bir yarıyıl için 30 AKTS –

· Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmeyecek olması

​Çift Anadal / Yandal Programına kayıtlı olan öğrenciler ana dallarından başvuru yapabilirler.

Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir.
2017/2018 akademik yılı öğrenim hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:

Akademik başarı düzeyi : % 50 

Dil seviyesi : % 50

Daha önce hareketlilikten yararlanma: (Toplam 100 puan üzerinden) – 10 puan 

Yabancı dil sınavına başvurduğu halde girmeyen öğrenciden: – 5 puan 

Puan sıralaması sonrasında yerleştirmeler, yüksek puan alan öğrencilerin yerleşmek istedikleri kurum tercih sıralamaları gözetilerek yapılır.

Daha önce hareketlilikten (Hayatboyu Öğrenme Programı dâhil) yararlanma durumunda -10 puan uygulaması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Bu uygulama hareketlilikten aynı öğrenim kademesinde (lisans, yüksek lisans, doktora) yararlanmak amacıyla tekrar başvuruda bulunan öğrenciler için geçerlidir.

Öğrencinin disiplin cezası alması veya alttan dersi olması gibi sebepler Erasmus programından faydalanmasına mani değildir.

​Bir öğrenci Erasmus öğrenim faaliyetinden, aynı öğrenim kademesi içinde (lisans, yüksek lisans veya doktora) toplamda 12 aya kadar hibe alarak faydalanabilir. Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanılmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam süre 12 ayı geçmemelidir. Önceki bir kademedeyken öğrenim hareketliliği hibesi alan bir öğrenci, sonraki bir kademede yine hibe alarak Erasmus öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Staj hareketliliği faaliyetinden faydalanılmış olması, bir kez de öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir. Ancak öncelik daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Ayrıca, öğrenim hareketliliği faaliyeti için alınabilecek hibenin üst sınırı, varsa daha önceki staj hareketliliği süresini 12 aya tamamlayacak süredir. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmeyeceği gibi, hibesiz olarak da faaliyet gerçekleştirilemez.

Seçildiği halde Erasmus hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi aşağıdaki takvimde belirtilmiştir ve bu süre dahilinde feragat bildiriminde bulunulmaması halinde, öğrencinin daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda 10 puan düşülecektir.

Yapılacak yabancı dil sınavına kayıt olunduğu halde katılım sağlanmamışsa, öğrencinin daha sonraki herhangi bir Erasmus hareketliliği başvurusunda toplam puanından 5 puan düşülecektir.
ANLAŞMALAR 

Üniversitemizin ikili anlaşmalar ve mevcut anlaşmaların kontenjanları bilgisine aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşılabilir. Öğrencilerimizin, başvurmayı düşündükleri üniversitelerin bilgilerini (eğitim dili gibi) inceleyerek tercih yapması gerekmektedir.

http://www.thk.edu.tr/uploadedfiles/thk.edu.tr/ErasmusAnlasmalari(15-02-16).pdf

 

HİBELER

 

Hayat pahalılığına göre ülke türleri

Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler

Aylık Öğrenci Öğrenim Hibesi (€)

1. Grup Program Ülkeleri Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık 500
2. Grup Program Ülkeleri Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye 400
3. Grup Program Ülkeleri Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya 300

Ödemeler, toplam hibenin %70’i gitmeden önce, %30’si dönünce olmak üzere iki taksitte yapılır.

ÖZEL KOŞULLAR

Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe belirlenene kadar, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse dahi yukarıdaki koşul sağlanıncaya değin adaydır. Bu yıl seçilecek tüm öğrenciler azami bir yarıyıl için hibe almak üzere seçileceklerdir. Seçilen öğrencinin hibe alacağı azami süre davet mektubunda belirtilmiş bir akademik yarıyıl ile sınırlıdır.

Hareketlilik süresinin asgari sürenin altında olması durumunda (3 tam ay) söz konusu hareketlilik için hibe ödemesi yapılmaz. Öğrencinin erken dönmesini zorunlu kılacak mücbir sebep yoksa asgari faaliyet süresi şartına uygun olmaması nedeniyle kabul edilmemektedir.

Öğrencilerin, mücbir sebeplerle (zorunluluk nedeniyle; ailevi sebepler, sağlık sebepleri, doğal afet gibi) planlanan hareketliliğin erken sonlandırılması gerektiği durumlarda öğrencilerin, bu durumlarını önceden Dış İlişkiler Ofisi ile iletime geçerek, Dış İlişkiler Ofisine bildirmeleri gerekmektedir. Durumun mücbir bir sebepten kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin onay, Dış İlişkiler Ofisi tarafından Ulusal Ajans Başkanlığı’na sorularak alınacaktır. Durumları mücbir sebep olarak değerlendirilen öğrencilerin yurtdışında kaldıkları süre karşılığı hibe miktarı kendilerinde bırakılmak üzere, fazladan ödenen hibenin iadesi istenir.

Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan kısa bir süre (3 aylık asgari süre sağlanmadan) sonra kendi istekleriyle (mücbir sebep olmaksızın) hareketliliklerini sona erdirmeleri halinde, öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir. Bu öğrenciler, aynı öğrenim kademesi içinde tekrar Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanamazlar.

Öğrencilerin, hareketliliğe başladıktan sonra öğrencilik sorumluluklarını yerine getirmemeleri halinde (derslere devam etmemek ya da sınavlara girmemek gibi), öğrenciye ödenmiş bulunan hibe varsa geri talep edilir.

Erasmus hareketliliklerine seçilen öğrencilere, faaliyete başlangıç öncesinden çevrimiçi (online) bir dil seviye tespit testi uygulanacaktır. Avrupa Komisyonunun “Online Linguistic Support” portalı üzerinden gerçekleştirilecek test sonucunda dil seviyesi CEFR’e göre B1 altı olan öğrencilere yine çevrimiçi bir dil kursu tanımlanacaktır. Benzer şekilde, öğrencilerin faaliyeti sonunda da dil testine girmeleri beklenmektedir. Sınav sonucu faaliyete katılmaya engel olmamakla birlikte, Avrupa Komisyonunca Programdan yararlanacak öğrenciler için önerilmiş olan seviye B1’dir.

Lisansütü seviyede başvuracak ve özellikle tez döneminde yararlanacak adayların, tercihlerini yapmadan önce ilgili anlaşmanın ait olduğu Enstitü / Bölüm / Anabilim Dalı koordinatörleriyle iletişime geçmeleri ve gitmeyi planladıkları üniversitede çalışma alanlarının bulunup bulunmadığını teyit etmeleri beklenmektedir. Benzer şekilde, gidilmesi planlanan üniversitenin Erasmus koordinatörleriyle de iletişime geçilerek ön bilgi alınabilir. Koordinatörler listesine internet sayfamızdan erişilebileceği gibi, doğrudan ofisimizden de bilgi alınabilir.
BAŞVURU TAKVİMİ VE YÖNTEMİ 
15/02/2017 “Erasmus Öğrenim Hareketliliği” ilanı için başlangıç tarihi
23/03/2017 THKÜ tarafından düzenlenecek TOEFL ITP sınavı
28/03/2017 TOEFL ITP sınavı sonuç ilanı
28/03/2017 – 03/04/2017 Başvuru için gerekli belgelerin Dış İlişkiler Ofisine teslimi
03/04/2017 Başvuru ve belge teslimi için son tarih
07/04/2017 Sonuçların ilanı
07/04/2017 – 10/04/2017 Sonuçlara itiraz ya da katılımdan vazgeçme (feragat)
11/04/2017 – 15/04/2017 Kesinleşen sonuçların ilanı ve gidilecek üniversitelere bildirim (nomination)

Programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste Koordinatörlükçe ilan edilecektir. Yedeklikten asil duruma geçişle ilgili işlemlere ilişkin duyuru, bütçe durumuna bağlı olarak ayrıca yapılacaktır.