Genel Duyurular
26.03.2020

Duyuru II- COVID-19 Sürecine İlişkin Erasmus Hareketlilikleri Hususu

 

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ

COVID-19 TEDBİRLERİ VE UYGULAMALARI-II

 

Ülkemizden yurtdışına veya yurtdışından ülkemize yönelik hareketliliklerle ilgili alınacak tedbirler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın resmi web sitesinde yayınlanan (YÖK) kural ve ilkeler dikkate alınarak belirlenmektedir.

YÖK tarafından belirtilen kural ve ilkelerin projelere ilişkin iptal veya erteleme gerektirmesi halinde ortaya çıkabilecek masrafların “mücbir sebep” kuralları dahilinde değerlendirilebileceği belirtilmiş olup, buna ilişkin kurallar için Türk Hava Kurumu Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Koordinatörlüğüne danışabilirsiniz.

13 Mart 2020 tarihli 31067 sayılı Resmi gazetede “Kamu Görevlilerinin Yurtdışına Çıkış İzni” konulu bildiri gereğince, Erasmus+ Hareketliliklerinin gerçekleştirilmesi ve tüm yurtdışı çıkışları ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur.

14/02/2020 tarihli 2019-1-TR01-KA103-062649 proje numaralı Erasmus+ öğrenci öğrenim hareketliliği ilanı kapsamında (2020/ 2021 Güz Dönemi İlanı) 24/03/2020 tarihinde yapılması planlanan Erasmus İngilizce Yeterlilik Sınavı iptal edilmesinin ardından,  sınav tarihi ve ilan son başvuru tarihine dair bilgilendirme ikinci bir duyuruya kadar yeniden düzenlenip web sitemizde daha sonra ilan edilecektir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın, 13.03.2020 tarih E.21113 kurum sayılı yazısının 10. maddesi uyarınca, dönmeyi tercih eden öğrencilerimiz THK Üniversitesi’ndeki bölümlerine müracaat edebilecek ve Üniversitemizdeki eğitimlerine devam edebileceklerdir.

Dönecek olan öğrencilerin Fakültelerince/Enstitülerince çıkartılacak Yönetim Kurulu Kararı çerçevesinde ders kayıtları ve ders tanımları, Erasmus+ Öğrenim Anlaşmalarında belirtilen eşdeğerlikleri dikkate alınarak not dönüşümleri (varsa) yapılacaktır.

Yurda dönen öğrencilerin Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan hükümlere göre hareket etmekle yasal yükümlü olarak 14 gün süre ile karantina uygulamasına uymaları gerekmektedir ve belirtilen süre içerisinde kampüse girmeleri ve dersliklere alınmaları yasaklanmıştır.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan hükümlere göre hareket etmeyen öğrencilerin (kampüse/dersliklere girdiği tespit edilenler) hakkında işlem yapılacaktır.

Derse devam konusunda karantina süresince öğrencilerin aleyhine bir uygulama yapılmayacak ve bu zamana kadar kaybedilen süre devamsızlıktan sayılmayacaktır.

Yurda dönerek kayıt yaptıracak öğrencilerin karantina uygulaması nedeniyle kampüse gelmemeleri, evraklarını elektronik yolla ilgili birimlere iletmeleri gerekmektedir.

Şu an için Erasmus programları ile yurt dışında bulunan öğrencilerin ülkemize dönerek burada eğitimlerine devam etme hakları vardır ve karşı kurumda öğrenimine devam edip etmeme tercihi öğrenciye aittir.

13 Mart 2020 tarihli 31067 sayılı Resmi Gazetede “Kamu Görevlilerinin Yurtdışına Çıkış İzni” konulu bildiri, Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’ndan gelen yönlendirmeler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan tavsiye edilen tedbirler ve çağrılar kapsamında; THK Üniversitesi Erasmus Hareketliliğine dair aşağıdaki hususlar önemle duyurulur:

1. 2018 Proje dönemi kapsamında gerçekleştirilen veya gerçekleştirilmesi düşünülen faaliyetler Corona Virüsü nedeniyle ertelenmesi veya iptal olması durumunda bir sonraki proje (2019 Projesi) döneminde gerçekleştirilebilir mi?

-Hareketlilik seçimleri ait oldukları proje dönemindeki kurallara göre yapıldığından bir sonraki sözleşme dönemine ertelenemez.

Faaliyetler ait oldukları sözleşme döneminin proje bitiş tarihine kadar ötelenebilir.

2018 Sözleşme dönemi tarihleri: 01/06/2018-31/05/2020

2019 Sözleşme dönemi tarihleri: 01/06/2019-31/05/2021

2. Seçilmiş ancak faaliyete katılmamış öğrenci/personel proje dönemi içinde faaliyeti gerçekleştirmezse, bir sonraki sözleşme dönemine hak devreder mi?

-Hayır devretmez. Faaliyet ilgili sözleşme döneminin proje bitiş tarihine kadar ötelenebilir. Bir sonraki proje dönemi için gitmek isteyenler bir sonraki proje çağrı döneminde yeniden başvuru yapabilir. Hareketlilik mücbir sebep ile sonlandığı/iptal edildiği için bir sonraki başvuruların seçim aşamasında eksi puan ile değerlendirilmez.

  • Projelerin 36 aylık olarak kabul edilmesi durumunda söz konusu katılımcılara bilgilendirme ayrıca ilerleyen süreç içerisinde yapılacaktır.

3. Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği programı kapsamında yurtdışında bulunan katılımcı COVID-19 tehlikesi nedeniyle ülkemize dönerek üniversitemizde eğitimlerine devam edebilir mi?

-Karşı kurumda öğrenime devam edip etmeme tercihi öğrenciye aittir. COVID-19 nedeniyle gerçekleşecek aksamalar/dönüşler mucbir sebep kapsamında değerlendirilecek olup, öğrencinin mağdur edilmemesi için gerekli destek verilecektir.  Bu durumda dönmeyi tercih edecek öğrencilerimiz Türk Hava Kurumu Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisine ve ilgili fakültelerine müracaat etmelidirler. Fakat yurda dönen öğrenciler Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan hükümlere göre hareket etmekle yasal olarak yükümlüdürler. Bu çerçevede yurda giriş yapan öğrencilerin 14 gün süre ile Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan karantina uygulamasına uymaları gerekmektedir. Belirtilen süre içerisinde kampüse girmeleri ve dersliklere alınmaları yasaktır, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan hükümlere göre hareket etmeyen öğrenciler (kampüse/dersliklere girdiği tespit edilenler) hakkında işlem yapılacaktır. Belgelerini elektronik yollarla ilgili birimlere iletebilirler. Dış İlişkiler Ofisi ile iletişime geçmek için: intoffice@thk.edu.tr adresine e-mail ile belgelerinizi ve sorularınızı iletebilir, +903125895716 telefon numarasından ulaşabilirsiniz.

a.) Harcamalar ile ilgili merak edilen hususlar

Hareketlilikle ilgili yapılan her harcama eğer ötelemeden veya iptalden kaynaklı olarak geri alınamayacak bir harcama niteliğine dönüşmüşse geri alınamadığının ilke olarak belgelenmesi, iadenin kısmen veya tamamen mümkün olmadığının belgelenememesi durumunda, katılımcının iadenin mümkün olmadığına yönelik imzalı beyanının alınması ve hareketlilikle ilgisi kurulması şartıyla geri ödenebilir. Öğrencilerin yatırdıkları yurt/kira, vize ve sigorta harcamaları karşılanabilir. Bu durumda karşılama mümkünse yapılan tüm masrafın iadesi şeklinde değil, iptal sonrası uğranılan zararın tazmini şeklinde olmaktadır. Her durumda katılımcılara verilebilecek tutar, üniversitenin kendi Erasmus bütçesi içerisinde değerlendirilerek, üniversitenin sözleşme tutarını geçmeyecek şekilde belirlenecektir. Katılımcıların belirtilen tüm masraflarının karşılanamaması halinde, aynı durumdaki tüm katılımcılara aynı şartlar uygulanarak şeffaf ve adil bir yöntem Üniversitenin Erasmus yönetimince belirlenerek  uygulanacaktır.

Faaliyet başlangıç bitiş tarihleri için Katılım Sertifikası esas olmakla birlikte mücbir sebep durumunda pasaport giriş/çıkış tarihleri kullanabilecektir.

b.) İptal edilen / ara verilen ve ötelenen hareketliliklere ilişkin, karşılaşılan duruma göre aşağıdaki seçenekler uygulanır.

—Faaliyete geç başlanması veya hiç başlanamaması:

 

  • Faaliyetin uluslararası seyahatlerin geçici süreyle askıya alınması, eğitime ara verilmesi gibi sebeplerle planlandığı tarihte başlayamaması durumunda; sözleşme süresi içerisinde kalmak şartıyla, koşullar düzeldiği zaman faaliyet başlayacak ve öngörüldüğü şekilde gerçekleştirilecektir. Geç başlayan faaliyet olağan şekilde hibelendirilecektir.

 

  • Faaliyete başlanamaması ve daha sonra da gerçekleştirilememesi halinde, faaliyetin gerçekleştirileceği öngörülerek yapılan ve iadesi alınamayan yukarıda belirtilen harcamalar öğrenciye ödenir. Öğrencinin daha sonraki sözleşme dönemlerinde seçimlere başvurması halinde kendisine -10 puan düşümü uygulanmaz.

 

c) Faaliyete başlanması, salgın nedeniyle kesilerek yurda dönülmesi ve faaliyetin sonlandırılması:

 Katılımcının kalış süresine göre hesaplanan hibesine ilave olarak 3.a maddede belirtilen harcamalar ödenir. Faaliyetin sonlandırılmış olması nedeniyle, olağan mücbir sebep hükümleri çerçevesinde, aynı sözleşme dönemi içerisinde faaliyetin tekrar gerçekleştirilmesi mümkündür. Tekrar gerçekleştirilen faaliyet olağan şekilde hibelendirilecektir. Faaliyetin sözleşme süresi içerisinde gerçekleştirilemediği durumda, katılımcının daha sonraki sözleşme dönemlerinde seçimlere katılması halinde kendisine – 10 puan düşümü uygulanmaz.

d) Faaliyete başlanması, salgın nedeniyle kesintiye uğraması, on-line eğitimle faaliyetin tamamlanması:

  • Katılımcının yurtdışından geri dönmeden, misafir olduğu kurumun on-line eğitimine devam ederek faaliyetini tamamlaması halinde yurtdışındaki faaliyet süresinin tamamı hibelendirilir; ayrıca seyahat, vize, konaklama vb. ek masraflar ödenmez. Faaliyetin olağan Erasmus şartlarında gerçekleştirilememiş olması nedeniyle katılımcının daha sonraki sözleşme dönemlerinde seçimlere katılması halinde kendisine -10 puan uygulanmaz.
  • Katılımcının yurda dönüş yaparak on-line eğitimle faaliyetini tamamlaması halinde; kalış süresine göre hesaplanan hibesine ilave olarak 3.a maddede belirtilen harcamalar ödenir. Faaliyetin tamamlanmış olması nedeniyle, sözleşme dönemi içerisinde katılımcıya yeniden otomatik hareketlilik hakkı tanınmaz. Ancak hareketliliğin olağanüstü koşullarda gerçekleştirilmiş olması nedeniyle katılımcının daha sonraki sözleşme dönemlerinde seçimlere katılması halinde kendisine -10 puan uygulanmaz.

 

e)Faaliyete başlanması, salgın nedeniyle kesintiye uğraması, yurda dönülmesi, fiziksel eğitimin tekrar başlaması ile misafir olunan kuruma tekrar gidilerek tamamlanması:

Katılımcının salgın nedeniyle eğitimine ara verildiği tarihlerde, ara verilen bu süre resmi tatil hükümlerine göre değerlendirilir ve hibelendirilir. Katılımcıya olağan hibesi dışında (seyahat, vize-sigorta harcaması vb.) hibe verilmez.

f) Faaliyete başlanması, tamamlanması, uluslararası seyahatlerin geçici süreyle askıya alınması nedeniyle yurda dönülememesi:

 Katılımcının uluslararası seyahatlerin askıya alınması nedeniyle yurda dönemediği süre için aylık Erasmus hibesi ödenmeye devam edilir. Uluslararası hava ve kara sahalarının ulaşıma kapandığı tarihler Erasmus Ofisince takip edilerek katılımcının geç dönüşünün doğruluğu belirlenir, Katılımcının aktif faaliyet süresini belirlemek için katılım sertifikasında yazan dönüş tarihi dikkate alınmakla beraber, fazla kalınan süre için ise pasaport dönüş tarihi dikkate alınır.

4. COVID-19 nedeniyle bulunduğu ülkeden dönmüş bir öğrenci business sınıf bilet almış, bunun bedeli karşılanabilir mi?

Genel Program kuralları gereği seyahatlere ilişkin tüm harcamalar ekonomi sınıfı olmalıdır. Ancak yine mücbir sebebe dayalı olarak istisnai hallerde (örneğin öğrencinin İtalya’da bulunduğu bölgeden acilen ayrılması gerekiyorsa ve bulabildiği tek uçuşta sadece business sınıf yer varsa) business sınıf bilet de uygun harcama olarak kabul edilebilir.

Keza, öğrencinin bulunduğu ülke ile uçuşlar askıya alındı ise öğrencinin hareketlilik yaptığı ülkeden farklı bir ülke üzerinden yurda dönmesi durumunda yapılacak ekstra seyahat harcaması da tazmin edilebilir.

5. Mezuniyet tarihinden itibaren bir yıl içerisinde tamamlanması gereken mezuniyet sonrası staj hareketliliğinde mücbir sebep ile süre uzatımı yapılabilir mi?

Mezuniyet sonrası stajı gerçekleştirmek için 6 ay ek süre verilmiştir. Bu durumda; Coronavirüs nedeniyle gerçekleştirilemeyen mezuniyet sonrası staj faaliyeti proje bitiş süresini geçmeyecek ve mezuniyet sonrasında 18 ay içerisinde gerçekleşme kuralına uyacak şekilde ertelenebilir.

6. Personel hareketliliği katılımcılarının yapmış olduğu konaklama ücretleri ödenebilir mi?

İadenin mümkün olmaması durumunda belgelenmesi kaydıyla tamamı o ülke için tespit edilen günlük bireysel destek miktarını aşmayacak şekilde tazmin edilebilir. Değişiklik veya iptallerden kaynaklı cezalar da aynı şekilde ödenebilir.

7. Personel hareketliliğinde faaliyet iptali veya ötelemeden kaynaklı seyahat harcamaları geri ödenebilir mi?

İadenin veya değişikliğin mümkün olmaması durumunda belgelenmesi kaydıyla personelin faaliyetinin gerçekleşeceği ülke için belirlenen “mesafe bandı” kadar miktarı geçmeyecek şekilde ödeme yapılabilir. Mesafe bandı için belirlenen miktar bilet bedelinden fazlaysa bilet bedeli kadar ödeme yapılabilir.

8. Personel hareketliliğinde faaliyet iptali kaynaklı vize, sigorta harcamaları geri ödenebilir mi?

İadenin mümkün olmaması durumunda vize ve sigorta harcamaları ödenebilir. Lütfen THKÜ Erasmus Koordinatörlüğüne danışınız.

9. Mücbir sebep ödemeleri için hangi belgeler geçerlidir?

Harcamaya konu olan hizmete ilişkin ödemenin yapıldığını, ancak hizmet alınamamış olsa bile ödenen ücretin iadesinin alınamadığını gösteren belgeler, hizmet sunan kişi veya kurumdan alınan ücret iadesi yapılamadığını gösteren belgeler; kurumsal belge düzenlenemeyen durumlarda tutanaklar, e-posta yazışmaları kabul edilir. Sosyal ve ekonomik yaşama ilişkin alışılagelen düzenin askıya alındığı bu felaket döneminde her bir özel durum ayrı ayrı incelenerek harcamanın yapılmış, hizmetin alınamamış ve kısmen veya tamamen ücret iadesi alınamamış olduğunun açıkça anlaşılabildiği tüm belgeler kabul edilebilir. İadenin kısmen veya tamamen mümkün olmadığının belgelenememesi durumunda, katılımcının iadenin mümkün olmadığına yönelik imzalı beyanının alınması yeterli olacaktır.

10. Öğrenim Anlaşmasında belirlenen program tamamlanamadan yurda dönülmesi halinde akademik tanınma nasıl sağlanır?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13 Mart 2020 tarihli 1 sıra nolu Koronavirüs (Covid-19) Bilgilendirme Notu 10. Maddesi uyarınca; öğrencilerin ders intibakları hususunda mağduriyet yaşamamaları için alınacak tedbirler kurumumuzca alınacaktır.

Katılımcının ilgili hususu  bir dilekçe ve belgeleri ile THKÜ Dış İlişkiler Ofisi ve ilgili Fakültesi’ne durumu bildirmesinin ardından karar Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir. Belgeler COVID-19  nedeniyle  elektronik ortamdan kabul edilmektedir.

Mağduriyet yaşanmaması için uygulanabilecek olası yöntemler/ihtimaller aşağıda yer almaktadır:

  • Öğrenci yurda döndüğünde kendisine geç kayıt imkânı sunulması ve eğitimine kendi üniversitesinde devam etmesi
  • Öğrenci yurda döndükten sonra yurtdışındaki üniversitede açılan on-line eğitime katılarak eğitimine devam etmesi
  • Öğrenci yurda döndüğünde yurtdışındaki üniversitenin açtığı veya kendi üniversitesinde açılan on-line eğitim olanaklarından yararlanmak üzere seçim yapması ve tercih ettiği on-line eğitimi devam etmesi
  • Yurtdışındaki üniversitede ve kendi üniversitesinde açılan on-line eğitimlerde Öğrenim Anlaşmasında yer alan ve başarılı olunduğunda tanınma sağlanacak programın tamamının bir kurumun sunduğu on-line programda bulunmuyor olması halinde, Öğrenim Anlaşması programını tamamlamak üzere açılan on-line eğitim olanaklarının her ikisinden birden yararlanarak eğitimine devam etmesi

11. THKÜ Erasmus bütçesinin mücbir sebep nedeniyle ortaya çıkan harcamaları karşılamaya yetmediği durumlarda ne olur?

Üniversiteye tahsis edilen hibe COVID-19’dan kaynaklı ilave harcamaları karşılamaya yetmezse bu durumda üniversite bu durumdaki tüm öğrenci ve personelin harcamaları hususunda adil, eşit ve şeffaf bir yöntem belirler.   (Örneğin aynı durumdaki tüm öğrenci ve personelin mücbir sebep harcamalarının belli bir yüzdesini karşılamak gibi).

12. Şu anda yeni seçim için ilana çıkalacak mı? Çıktığımız çağrıların sonuçlarını ilan edilecek mi?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 13 Mart 2020 tarihli (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/2020/coronavirus_bilgilendirme_1.aspx) duyurusunun 4. Maddesinde ikinci bir duyuruya kadar tüm akademik değişim programlarının durdurulduğu belirtildiği, bundan dolayı da öğrenci/personel seçilse dahi hareketliliklere katılamayacakları için yeni ilana ikinci bir duyuruya kadar çıkılmayacaktır. Çıkılan ilanların sonuçları ilan edilmeyecektir.

 

Önemli Not: Detaylı bilgi için lütfen Erasmus Koordinatörlüğü ile iletişime geçiniz: intoffice@thk.edu.tr

Telefon: +903125895716

E-mail: intoffice@thk.edu.tr